Пошук

середа, 5 жовтня 2016 р.

Обласний освітній проект "Рідна Сумщина"



Освіта дітей завжди починається з ознайомлення з рідним краєм і людьми, які живуть поряд. Саме це стало поштовхом до участі у освітньому проекті «Рідна Сумщина» учнів Лебединської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №4. Мета проекту — виховати в учнів почуття гідності, відповідальності за природу Батьківщини. Залучити дітей до подорожей по рідній Сумщині й Україні з метою вивчення культури, історії, звичаїв і природи. Змістом роботи проекту є постійні екскурсії, подорожі, туристські походи околицями міста, Сумщиною, Україною.
Переважна більшість учнів успішно засвоює шкільну програму та сьогодні цього вже недостатньо. Учні мають одержувати не лише знання, а й навчитися самостійно поповнювати їх, орієнтуватися в потоці наукової і політичної інформації, уміти зіставляти свої бажання і вчинки із суспільними принципами й нормами, брати активну участь у великих державних перетвореннях.
Краєзнавство з методологічного прийому перетворилося на загальнопедагогічний принцип. Дослідження рідного краю сприяє поглибленню знань, умінь і навичок учнів, розвитку їх здібностей і пізнавальної активності, свідомому вибору ними майбутньої професії. Головним об’єктом у позакласній роботі є учень. Тому діяльність керівника має бути спрямована на нього. В основі представленого проекту лежать:
 • особистісно зорієнтований підхід до організації туристсько-краєзнавчої роботи на діагностичній основі;
• використання інтерактивних форм роботи;
• формування проектної культури учня;
• психологія успіху;
• упровадження інформаційних технологій у практику роботи;
• формування творчої особистості.
Керування процесом розвитку масової та індивідуальної творчості учнів вимагає нових підходів до організації роботи, тому використання перелічених ідей є необхідною умовою для досягнення успіху. Участь у проекті «Рідна Сумщина» допомагає дітям наблизитися до умов життєвої практики, стати співучасниками суспільно корисної праці, набути рис громадянина, відчути себе справжніми господарями землі. Проект триває чотири роки. За цей час ми маємо досить велику практику організації роботи, зібраний краєзнавчий матеріал, здійснені туристські походи, екскурсії, експедиції, подорожі. Проект дає можливість узагальнити пошукову роботу, учить дітей відчувати себе повноцінним господарем рідного міста, розвиває впевненість і відповідальність.




Вивчення рідного краю в школі вимагає нових методичних підходів до навчання учнів, оскільки використання лише традиційних методів навчання, як показує шкільна практика, сьогодні вже не може бути достатньо ефективним. Тому класоводи школи підходять до дітей з урахуванням індивідуальних можливостей і запитів школярів. Найважливішим завданням сучасності вважають реалізацію особистісно зорієнтованого підходу до навчання учнів, коли учень із об’єкта педагогічного впливу стає суб’єктом творчої діяльності, що сприяє досягненню ним більш високого рівня знань і вмінь, розвитку пізнавальної самостійності та інтересу до вивчення рідного краю.
Необхідність вивчення своєї малої батьківщини насамперед пов’язана з великими можливостями освітнього проекту «рідна Сумщина» у створенні умов для успішної адаптації і творчої самореалізації молодого покоління за місцем проживання.
Активна участь у проекті допомагає школярам глибше зрозуміти норму Конституцію країни: «Кожен зобов’язаний піклуватися про збереження історичної і культурної спадщини, берегти пам’ятки історії і культури». Виховує державний патріотизм з опорою на природу, побут, культуру й духовні цінності, традиційні для України. Учні отримують можливість самостійно проводити дослідження, оскільки фактично знову відкривають уже знайомі факти і події минулого з допомогою матеріалів музеїв, науково-популярної літератури, ресурсів Інтернету.
Щоб підтримувати на високому рівні інтерес школярів до краєзнавства, вчителі початкових класів школи намагаюся зробити участь учнів у проекті не формальною, а продуманою системою дій на користь гармонійного духовного розвитку. Зберегти, систематизувати, забезпечити швидкий доступ до краєзнавчої інформації — одне з головних завдань, що стоїть перед освітнім проектом «Рідна Сумщина» у нашій школі.
Особливістю проекту є організація індивідуальної і колективної діяльності учнів з накопичення нових знань з культури рідного краю з різних джерел інформації, творчої обробки інформації, самостійних досліджень. Ми тісно співпрацюємо з місцевим краєзнавчим музеєм, бібліотекою, архівом. Проводимо туристські походи та екскурсії. Розробляємо проекти. Через проектні технології, пошуково-дослідницьку діяльність, використання новітніх інформаційних технологій, мультимедійних засобів навчання сучасна школа дає дитині змогу бути активною в суспільному житті.
Мета і завдання проекту

Мета проекту
Обласний освітній проект «Рідна Сумщина» (далі – Проект) впроваджується з метою виховання у дітей та молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини, формування зацікавленості до пізнання та вивчення історико-культурного надбання українського народу.

Завдання проекту:
  • залучення учнів, вихованців, студентів, дитячих і молодіжних громадських об'єднань, населення області до участі в дослідженні історико-культурної спадщини Сумщини;
  • набуття дітьми та молоддю поглиблених об'єктивних знань з історії рідного краю, історичних подій та життя видатних земляків;
  • виявлення та впровадження нових педагогічних технологій навчання і виховання учнів засобами туризму, краєзнавства та екскурсій; ефективних форм краєзнавчої роботи з дітьми;
  • активізація екскурсійної діяльності;
  • пропаганда туристичних та екскурсійних можливостей краю;
  • привернення уваги органів влади, громадськості до питань національного, патріотичного виховання дітей і молоді;
  • привернення уваги громади області до збереження та відродження історико-культурної спадщини українського народу.
22 жовтня 2015 року відбувся третій тур обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина». Організаторами заходу стали Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації, Сумський обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю. Більше інформації можна прочитати тут

Немає коментарів:

Дописати коментар